Онлайн курс професорки Шведського університету сільськогосподарських наук Галії Замарацької «How to write and publish a scientific paper in international journal» у рамках проекту LEARNSAVE (№ 01236/2023)

У період з 21 по 26 березня 2024 року асоційована професорка Шведського університету сільськогосподарських наук (м. Уппсала), фахівчиня із зовнішнього співробітництва з питань якості продуктів харчування, координаторка дослідницьких шкіл «Фокус на продуктах харчування і біоматеріалах» і «LiFT» («Технології майбутнього для виробництва продуктів харчування»), почесна професорка Полтавського державного аграрного університету Галія Замарацька прочитала онлайн курс на тему «How to write and publish a scientific paper in international journal» («Як написати та опублікувати наукову статтю в міжнародному журналі») для науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти І, ІІ і ІІІ рівнів освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва.
Курс об’єднав студентів і викладачів Полтавського державного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Одеського державного аграрного університету, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.
Курс організовано Шведським університетом сільськогосподарських наук у рамках проекту LEARNSAVE «Навчання під атаками – стійка освіта під загрозою в українських університетах», що фінансується Шведським інститутом (номер проекту 01236/2023). Він спрямований на те, щоб озброїти учасників основними знаннями, навичками та компетенціями в науковому написанні та етичній поведінці для створення високоякісних наукових рукописів та ефективної передачі результатів досліджень академічній спільноті. Значна увага була приділена розкриттю питання академічної доброчесності: поняття академічного плагіату, його різновидам, шляхам запобігання науковому плагіату, основні принципи дотримання академічної доброчесності при написанні наукових праць, зокрема, наголошено на обов’язковому посиланні на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень інших авторів; дотриманні норм законодавства про авторське право та суміжні права; наданні вірогідної інформації про методики й результати досліджень і джерела використаної інформації.
Отримані знання були корисними  як для бакалаврів і магістрів, які роблять лише перші спроби у науково-дослідницькій справі, так здобувачів наукового ступеня доктор філософії і молодих науковців, що вже мають досвід наукових досліджень та висвітлення їх результатів у наукових публікаціях.
Слухачі отримали багато дієвих рекомендацій, які допоможуть в подальшому більш науково грамотно і зрозуміло донести результати своєї дослідницької роботи до широкого загалу.
Студенти і викладачі щиро вдячні професору Галії Замарацькій за віднайдений час для проведення цікавого і інформаційно насиченого заходу, отримані знання, цінні поради та відкритість до спілкування.