ПДАУ долучився до європейської ініціативи «Дні сталої енергії»

 

17 квітня в рамках європейської ініціативи «Дні сталої енергії» на базі Полтавського державного аграрного університету відбувся масштабний профорієнтаційний захід на тему «Енергетична трансформація громад на основі підвищення енергоефективності та застосування ВДЕ як основа конкурентоспроможності, енергетичної та екологічної безпеки».

Захід організований за сприяння:

• Європейської ініціативи European Sustainable Energy Week;

• Міністерства освіти і науки України;

• Департаменту економіки та інвестицій Полтавської міської ради.

Модераторкою заходу була начальниця відділу інвестиційних проєктів і підтримки розвитку управління стратегічного розвитку Департаменту економіки і інвестицій Людмила Стародубова, яка чітко окреслила цілі та програму заходу, зацікавила присутніх і налаштувала їх на плідну співпрацю.

Далі гостей привітав проректор з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ Олег Горб, який передав гостям вітання від ректора Університету Олександра Галича. Пан Олег презентував профорієнтаційний фільм про ПДАУ та підкреслив унікальні особливості нашого Університету, зокрема потужні міжнародні зв’язки, які дають можливість студентам набути неоціненний досвід під час проходження ознайомчих міжнародних практик.

Перший заступник голови Полтавської міської ради Валерій Пархоменко висловив щиру вдячність Університету за надану можливість познайомитися з молоддю Полтавщини та підкреслив, що молодь – наше майбутнє, і саме від неї залежить, якою буде Україна завтра. Він зазначив, що в ПДАУ майбутні фахівці зможуть не лише здобути ґрунтовні теоретичні знання, а й набути практичних навичок, які так потрібні в сучасному світі, та запросив на екскурсію до Полтавської міської ради.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ольга Величко також подякувала Полтавському державному аграрному університету за гостинність і зазначила, що попри війну всі ми віримо у перемогу та активно готуємося до відбудови країни. Вона підкреслила важливість вивчення тем, пов’язаних із відновлюваною енергетикою, а особливо для молоді.

Доцент кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля ПДАУ Володимир Калініченко наголосив на тому, що в сучасних умовах енергетична безпека набуває першорядного значення. Він зазначив, що необхідно перебудовувати систему та створювати нову енергетичну архітектуру. На цьому шляху ПДАУ готовий надати студентам всебічну підтримку, адже Університет має сучасні лабораторії, де вони зможуть здобути теоретичні та практичні знання.

Після урочистої частини учасники заходу мали змогу відвідати екскурсії за такими маршрутами:

•  загальна екскурсія по території ПДАУ;

•  лабораторія агроекологічного моніторингу (провів Павло Писаренко, доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля);

•  лабораторія енергозбереження та відновлюваних джерел енергії (провів Володимир Калініченко, доцент кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля);

•        плантація енергетичних культур і лабораторія ArgusBiotix (технологія вирощування енергетичних культур) (провів Максим Кулик, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри селекції, насінництва і генетики).

Профорієнтаційний захід став чудовою нагодою для учнів ознайомитися з перспективними напрямами навчання, поспілкуватися з фахівцями та зробити свідомий вибір майбутньої професії.